Pk-yritysten riskienhallinta
Jaa sivu:
Tutustu pk-yritysten riskienhallinnan eri osa-alueista kertoviin tietopaketteihin.
Työturvallisuuden riskit
Työhön, työympäristöön ja työtapoihin liittyvät haitta- ja vaaratekijät, esimerkiksi kemikaaleille tai melulle altistuminen sekä näistä aiheutuvat taloudelliset kustannukset, kärsimykset tapahtuman uhrille ja häiriöt organisaation toiminnalle.
Ympäristöriskit
Maaperän, ilman ja veden saastuminen sekä pilaantuminen, vaarallisten aineiden aiheuttama ympäristön saastuminen ja siihen liittyvä mahdollinen tutkinta sekä viranomaisten vaatimukset korjaavista toimista.
Liiketoiminnan riskit
Liittyvät liiketoiminnan luonteeseen, toimituksiin ja muutoksiin liiketoimintaympäristössä; liiketoiminta voi joko onnistua tai epäonnistua.
Henkilöriskit
Henkilöstöön kohdistuvat tai henkilöstön aiheuttamat riskit organisaation toiminnalle, esimerkiksi uupuminen, ammattiosaamisen vanheneminen, työkyvyttömyys, tahattomat virheet tai avainhenkilön sairastuminen.
Uhka- ja väkivaltariskit
Työpaikalla mahdollisesti tapahtuvien uhka- ja väkivaltatilanteiden tunnistaminen (riskien arviointi), niihin varautuminen (toimintaohje) ja jälkihoito.
Tietosuoja- ja tietoturvariskit
Liiketoiminnallisen tiedon ja henkilötietojen luottamuksellisuus (kriittiset tietojärjestelmät), eheys ja jatkuva suojaus (kyberriskit).
Tietoriskit laajemmin
Tietoriskien hallinnan perusta on tunnistaa tietoihin liittyvät keskeiset riskit. Tunnistamisen helpottamiseksi täältä löytyy lista erilaisista tietoriskeistä ja mietittävistä asioista.
Kemikaaliriskit
Työssä käytettävien kemikaalisten aineiden aiheuttamat riskit työntekijöille ja työympäristölle.
Paloriskit
Pieni palonalku voi johtaa vakavaan onnettomuuteen. Paloriskiä voidaan pienentää merkittävästi riskien tunnistamisen jälkeen, usein kohtuullisin kustannuksin.
Projektiriskit
Monien yritysten toiminta on projektiluonteista. Projektien riskit ovat usein vaikeasti hallittavissa ja liian moni projekti epäonnistuu. Projektin onnistumista voidaan edesauttaa hyvällä suunnittelulla ja riskienhallinnalla.
Pk-yrityksen sopimukset ja vastuut
Sopimusriskien hallinta on osa yrityksen arkipäivää. Riskien tunnistaminen on tärkeää, koska vahingosta voi seurata suuria korvausvaatimuksia.
Rikosriskit
Onko yrityksesi rikoksentekijälle helppo kohde? Rikollisuuden kansainvälistymisen ja ammattimaisuuden seurauksena yritysten riski joutua rikosten kohteeksi on kasvanut. Rikosriskejä voidaan hallita ennaltaehkäisevän kartoituksen ja toiminta-suunnitelman avulla. Rikosten ennaltaehkäisy on aina kannattavampaa kuin jo tapahtuneiden vahinkojen selvitys.
Tuoteriskit
Tuotteiden ja niiden markkinointiprojektien myötä yritys menestyy tai kaatuu, joten jokaisen yrityksen kannattaa panostaa tuotteisiin liittyvään riskienhallintaan!
Keskeytysriskit
Pienten yritysten keskeinen haaste on toiminnan häiriöttömyyden ja varmuuden turvaaminen. Miksi näin on ja miten toiminnan keskeytysriskit hallitaan?